Life

Αρχή Σαρακοστής & η παιδική παχυσαρκία

Καλή Σαρακοστή!
Έφτασε πρόσφατα ένα mail στο inbox μου από την ομάδα του Babyzone για συμμετοχή σε εκστρατεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας.
Εντελώς αντιφατικά, όλες αυτές τις μέρες διαβάζω κείμενα των Αγίων για τη νηστεία (λόγω της ημέρας Αντωνάκη), όπως αυτό και αυτό, και για αποκορύφωμα, σήμερα το πρωί, μια φίλη στο facebook έγραψε ότι “ίσως τελικά να μην υπάρχει πιο ξεκάθαρα αντιμνημονιακή πολιτική από τη νηστεία. Πώς να απειλήσεις με πείνα ένα λαό που πεινάει εκουσίως; Και τί έχει να φοβηθεί κάποιος που έμαθε να κυριαρχεί στον εαυτό του, αντί να τον εξουσιάζει η ανάγκη”.
Με αυτές τις σκέψεις, το mail της εκστρατείας πήγα να το προσπεράσω σχεδόν ενοχλημένη. Η λογική μου έλεγε ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόβλημα παχυσαρκίας στη χώρα της μεσογειακής διατροφής & στη χώρα με παράδοση στις ατελείωτες νηστείες. Τουλάχιστον στο περιβάλλον μου δεν βλέπω κανένα παιδάκι παχύσαρκο και μάλλον όλα αυτά αφορούν μόνο τα αμερικανάκια.
Καθώς άνοιξα περισσότερα αρχεία όμως είδα τους αριθμούς:
Το πιο σοκαριστικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 1 στους 10 γονείς υπέρβαρων παιδιών μπορεί να αντιληφθεί ότι πραγματικά το παιδί του είναι υπέρβαρο”

…και μετά θυμήθηκα…
Θυμήθηκα τη μάχη που πρέπει να δώσω με τα παιδιά μου για το κολατσιό στο σχολείο, διότι “όλα τα παιδάκια παίρνουν κρουασάν”.
Θυμήθηκα πόσο συχνά τα κορίτσια επιστρέφουν από το σχολείο χωρίς να έχουν φάει το φρούτο που πάντα έχουν στην τσάντα, διότι το τάδε παιδάκι, είχε καιρό να φάει (μήλο!;!), το ζήλεψε και του το έδωσαν.
Θυμήθηκα με πόση αποδοκιμασία (για να μην πω φρίκη) μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι γονείς όταν τους λέμε ότι τα παιδιά νηστεύουν.
Θυμήθηκα -με γέλιο μα την αλήθεια- την ανατριχίλα πολλών γονιών όταν βγάζουμε στις βόλτες & τις παιδικές χαρές τα ταπεράκια με το χυλωμένο κουάκερ, αντί για μπισκότα ή πατατάκια.

Δεν είμαστε οι τέλειοι γονείς, ούτε κηρυγμένοι εχθροί των γλυκών, αλλά προσπαθούμε να θέτουμε βασικές αρχές και συναντάμε… αντιστάσεις.
Όσοι προσπαθείτε σαν κι εμάς, έχετε βιώσει κάτι από τα παραπάνω, είμαι σίγουρη. 
 Γι’ αυτό το λόγο το Babyzone σε συνεργασία με το medNutrition ξεκίνησαν αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης για την παιδική παχυσαρκία και χαρίζουν για μελέτη σε 5 τυχερούς
το βιβλίο “STOP στην παιδική παχυσαρκία” από τις Αλεξάνδρα Κουμπίτσκι και Χριστίνα Φοντόρ, Κλινικές διαιτολόγους-διατροφολόγους, της σειράς medNutrition Wellness. Αν θέλετε μια ευκαιρία να κερδίσετε, πατήστε εδώ. Αν επίσης, θέλετε να βοηθήσετε στη διάδοση αυτής της εκστρατείας, μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο με τους φίλους σας.
Για περισσότερα δεδομένα μπορείτε να στηριχτείτε στο παρακάτω infographic.

 

  1. Αθηνά

    02/28/2015 at 2:39 pm

    Μαριάννα μου χωρίς να παινεύομαι ότι έχω την τέλεια διατροφή για μένα και την οικογένειά μου, την ίδια μάχη την δίνω και εγώ με το παιδί μου…το ψυγείο μας είναι γεμάτο γαλακτοφέτες γιατί κάθε φορά που πάμε σουπερ μάρκετ τις βάζει στο καρότσι (γιατί όλα τα παιδάκια αυτό τρώνε για κολατσιό)!! Ευτυχώς που τις ξεχνάει ακόμα και παραμένουν στο ψυγείο!!

  2. My Lovable Baby (by Daeira mommy)

    03/02/2015 at 6:52 am

    Καλημέρα Μαριάννα μου! Πολύ χρήσιμα όλα τα στοιχεία που παραθέτεις. Ευχαριστούμε.
    Πάντως είναι σοκαριστικό αυτό που έγραψες ότι το άλλο παιδάκι λαχτάρισε το μήλο του δικού σου παιδιού και το δικό σου το το έδωσε. Μα το μήλο; Μα να μην έχει φάει μήλο; Μα να μην του δίνει η μάνα του φρούτο; Τι να πω…

  3. momyof6

    03/04/2015 at 3:10 am

    Πόσο συμφωνώ μαζί σου, Μαριάννα μου, με όσα λες…

    Πριν λίγα χρόνια προβληματίστηκα πολύ με το θέμα της νηστείας των παιδιών. Ήμουν η μαμά που ανησυχούσε μήπως λείψει κάποιο θρεπτικό στοιχείο από τα παιδιά…και ενώ μαγείρευα μόνο νηστίσιμα φαγητά στις περιόδους των νηστειών, τους πρόσθετα γάλα και αυγό.
    Πλέον, μετά από αρκετό διάβασμα, είμαι πεπεισμένη ότι τίποτα δεν μπορεί να λείψει από ένα παιδί που νηστεύει ούτε να ανασταλεί η ανάπτυξή του. Αντιθέτως, η νηστεία συμβάλει και στην πρόληψη της παχυσαρκίας.(έκανα τρεις σχετικές αναρτήσεις με όσα στοιχεία συγκέντρωσα,από επιστήμονες και Πατέρες).
    Όλα αυτά όμως είναι πρωτίστως θέμα πίστεως και υπακοής στο νόμο του Θεού…

    την αγάπη μου, Αλεξία

Leave a Reply