315/365 Woodstove myths & facts
“Τί ωραία! μύρισε η Αθήνα σαν χωριό από τις σόμπες”
…και ήταν επίσημο πια! H εποχή του πετρελαίου πέρασε.
Η παραδοσιακή ξυλόσομπα κάνει το μεγάλο comeback της.
Κάτω από την ανάρτηση του facebook ξετυλίχθηκε φυσικά ένα ελληνικότατο debate που θύμισε γαλατικό χωριό με επιχειρήματα όπως “πού το είδες το ωραίο, μαύρισαν τα μπαλκόνια”, “μου έγινε η μπουγάδα καπνιστή” και άλλα τέτοια.
Προσπερνώντας βαριεστημένα το debate συνειδητοποιώ ότι εδώ, στο καλυβάκι μας την χρησιμοποιούμε ήδη κάτι λιγότερο από έναν μήνα και άρα ήρθε η ώρα για συμπεράσματα και πορίσματα. Εδώ λοιπόν, όλες οι δηλώσεις που άκουσα πριν αγοράσω ξυλόσομπα και η απάντησή γύρω από το εαν ευσταθούν ή όχι.
Δήλωση 1η: “Ξυλόσομπα;!; Εκείνα τα κακάσχημα πράγματα από την εποχή της γιαγιάς μου; Α πα πα”
Δεν ξαναγυρίζεις στην εποχή του ’50, όχι. Οι νέες ξυλόσομπες είναι πολύ καλοσχεδιασμένες.
Είτε προτιμάτε το μοντέρνο design, είτε το πιο παραδοσιακό, θα βρείτε απίθανα σχέδια. Χώρια που αν μπει σε κατάλληλο σημείο του σπιτιού, το μπουρί δεν χρειάζεται καν να φαίνεται. Εαν δε, την τοποθετήσετε σαν κασετίνα μέσα στο τζάκι είναι ιδανικά.
Δήλωση 2η: “Θα γεμίσει το σπίτι βρωμιά και μαυρίλα”
Η απάντηση εδώ είναι λίγο σύνθετη. Οι σόμπες νέας γενιάς είναι φτιαγμένες για να μην αφήνουν ίχνος βρωμιάς. Οι πόρτες κλείνουν και ασφαλίζουν, ειδικό συρταράκι μαζεύει τη στάχτη, όλα είναι σχεδιασμένα για να δουλέψουν καθαρά και περιποιημένα και πράγματι έτσι είναι τις περισσότερες φορές. Αλλά… στην πράξη θα έρθει εκείνη η μια φορά (που μπορεί να μην είναι μόνο μια) που κάποιο ξύλο θα έχει λίγη παραπάνω υγρασία και το σπίτι θα ντουμανιάσει.
Επειδή λοιπόν είναι γνωστό ότι αρκεί και μία μόνο φορά για να μαυρίσουν κουρτίνες και τοίχοι, να είσαστε προετοιμασμένοι για να μην πάθετε έμφραγμα όπως εγώ 🙂
Δήλωση 3η: “Μόνο αν κάθεσαι κοντά ζεσταίνεσαι”
Μέγα λάθος. Σε διόροφο σπίτι 150τμ, ζεσταίνεται όλος ο κάτω όροφος των 60τμ και τα δωμάτια του πάνω ορόφου που βρίσκονται απέναντι από τη σκάλα, μια και ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει. Τα υπόλοιπα είναι απλώς υποφερτά σε σχέση με το “παγωμένα” που θα ήταν χωρίς καμιά μορφή θέρμανσης. Όταν με το καλό συνδέσουμε και τα σώματα του καλοριφέρ με το δοχείο νερού της σόμπας όπως είναι προγραμματισμένο, πιστεύω ότι το σπίτι θα είναι φούρνος.
Δήλωση 4η: “Δεν είναι και τόσο οικονομική αν σκεφτείς πόσα ξύλα χρειάζεσαι”
Επίσης λάθος. Είναι αλήθεια ότι αν θέλεις μια καλή θερμοκρασία στο σπίτι, πρέπει να κρατάς τη φωτιά δυνατή, να έχει φλόγα γερή. Όμως σε καμία περίπτωση δεν καίει όσο ένα απλό τζάκι. Γι’ αυτό και λέγεται ενεργειακή. Η δική μας έχει απόδοση περίπου 78% και μπορεί με 3 κούτσουρα να καίει γύρω στις 2,5 με 3 ώρες. Τουτέστιν, ουδεμία σχέση με το πετρέλαιο.
Το ακόμη πιο ωραίο νέο είναι ότι υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με το νερό πλύσης, ώστε να ρέει άφθονο το ζεστό νεράκι για μπανάκια.
Για τα σπιτικά που φέτος μείνανε χωρίς καθόλου πετρέλαιο -και δυστυχώς είναι πολλά- αποτελεί μια πολύ καλή επένδυση.
Καλό και ζεστό υπόλοιπο χειμώνα να έχουμε!
princess
01/12/2012 at 5:22 pmΑν δεν είχα τζάκι στο σπίτι θα ψήφιζα ξυλόσομπα, δαγκωτό! Καλό χειμώνα και καλά χουχουλιάσματα στη ζεστασιά!
Marian
01/12/2012 at 6:00 pmΚαι σε εσένα πριγκηπέσα!