“Freedom for birth”
Η νέα ταινία Freedom For Birth είναι ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη γέννα ως ένα από τα πιο σημαντικά ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο σήμερα καταπατάται βίαια. Η παγκόσμια πρεμιέρα, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012, είναι ταυτόχρονη σε δεκάδες χώρες του πλανήτη και σε εκατοντάδες σημεία. Η ταινία έρχεται και στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα, με προβολές σε πολλές περιοχές της χώρας, ως μια πρωτοβουλία από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas.
Το ντοκιμαντέρ Freedom For Birth έχει διάρκεια 60 λεπτών και καλεί σε δράση μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις με κορυφαίους ειδικούς σε θέματα τοκετού από ολόκληρο τον πλανήτη, όπως επίσης με ειδικευμένους νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς η εγκυμοσύνη, η γέννα και η μητρότητα.
Το ντοκιμαντέρ Freedom For Birth έχει διάρκεια 60 λεπτών και καλεί σε δράση μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις με κορυφαίους ειδικούς σε θέματα τοκετού από ολόκληρο τον πλανήτη, όπως επίσης με ειδικευμένους νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς η εγκυμοσύνη, η γέννα και η μητρότητα.
Δημιουργοί της ταινίας είναι οι βρετανοί Toni Harman και Alex Wakeford. Στην ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία της μαίας Agnes Gereb, από την Ουγγαρία, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή υποστήριζε και βοηθούσε γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι. Αφορμή και αφετηρία είναι επίσης η ιστορία της Anna Ternovsky, μητέρας από την Ουγγαρία, η οποία όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί κατήγγειλε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η νομοθεσία δεν της επέτρεπε να γεννήσει στο σπίτι, κέρδισε την υπόθεση και άνοιξε το δρόμο για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γέννα, διεθνώς.
Ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα στο πρόσφατο συνέδριομε θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τοκετό» που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη, οι συντελεστές της μεταφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο την ελπίδα ότι εκατομμύρια γυναίκες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το νόμιμο δικαίωμά τους να αποφασίζουν το πού και με ποιόν τρόπο θα γεννήσουν. Η ταινία έχει τη δυναμική να φέρει την αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης στην περιγεννητική φροντίδα, μια επανάσταση που καθοδηγούν οι ίδιες οι μητέρες και η ανάγκη τους –γι’ αυτό και ο υπότιτλός της: «The Mothers’ Revolution».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία Freedom For Birth , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://freedomforbirth.com
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταινία Freedom For Birth , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://freedomforbirth.com
Η ταινία θα προβληθεί στη ΕΥΤΟΚΙΑ την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00.
S
09/19/2012 at 4:15 pmΕυχαριστούμε για το ενδιαφέρον κείμενο, δεν ήξερα ότι απαγορευόταν η γέννηση στο σπίτι σε κάποιες χώρες! Κι εγώ διαμαρτύρομαι που σε κάποιες άλλες χώρες δεν σου επιτρέπουν να φυτέψεις λαχανικά… Τελικά ο πλανήτης μας γίνεται αφιλόξενος για πολλές μορφές ζωής. Ας βρουν επιτέλους σπόρο να φυτρώνουν δολάρια κι ας μας αφήσουν ήσυχους.
ΥΓ. Από την επίσημη ιστοσελίδα – και χωρίς καμία πρόθεση να αμφισβητήσω το έργο της- η κυρία Sheila Kitzinger είναι ίδια η Cruella de Vil μπρρρρ.
me (maria)
09/19/2012 at 6:06 pmΔεν ξέρω αν συμφωνώ με την τόση "ελευθερία"..κι εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι..
Σίγουρα κάποιους βολεύει και αυτός ο τρόπος..τις μητέρες που τα πάνε πολύ καλά στην εγκυμοσύνη και δεν έχουν πρόβλημα να γεννήσουν οπουδήποτε ας πούμε και ίσως τα παράπλευρα νέα κυκλώματα που δημιουργούνται…μαίες κ.λ.π.
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει επικίνδυνη μια τέτοια τάση για τις μητέρες και τα παιδιά..έχω τις ενστάσεις μου..
Γεωργία
09/19/2012 at 7:33 pmΔεν είχα ακούσει ή διαβάσει γι' αυτό το θέμα πουθενά παλιότερα. Διάβασα λίγο και δεν έχω διαμορφώσει συνειδητή γνώμη ακόμη, η αλήθεια είναι πως είμαι από άποψη υπερ του φυσιολογικού τοκετού. Έχουμε δημιουργηθεί για να μπορσούμε να γεννάμε, οπότε η καισαρική είναι η ιατρική επέμβαση που πρέπει να γίνεται μόνο σε περίπτωση προβλήματος. Πρόσφατα έμαθα πως μια γυναίκα που γεννάει με καισαρική μπορεί να κάνει το μέγιστο 5 παιδιά και πραγματικά καταστεναχωρέθηκα, αν και ήταν ένα ακόμα επιχείρημα που στήριζε τη γνώμη μου. Ευχαριστούμε πολύ που μας ενημερώνεις, μας μορφώνεις και μας βοηθάς να ανακαλύπτουμε πλευρές του κόσμου. Another new label in your blog!!! 🙂
Marian
09/20/2012 at 6:34 amΚορίτσια καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια.
Οι ενστάσεις σας είναι πολύτιμες μιας και ακολουθεί άρθρο εκτενές για τον φυσικό τοκετό και την επιλογή του τοκετού στο σπίτι επ'ευκαιρίας της 4ης συνεργασίας μου σε τοκετό με την όμάδα της Ευτοκίας.
Είναι ευκαιρία να απαντηθούν κάποια ερωτήματα και να ενημερωθούν περισσότερο οι ελληνίδες μητέρες, οπότε μη διστάσετε να γράψετε ελεύθερα όλους τους προβληματισμούς σας.
Stavroulaki A
09/20/2012 at 6:43 amΕίναι λίγο δύσκολο να απαντήσει κανείς σε αυτό το θέμα.. και εγώ συμφωνώ με τη Μαρια.. υπάρχουν φορές που γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά μετα παρουσίαν σοβαρές επιπλοκές και σώθηκαν γιατί ήταν στο νοσοκομείο..και παιδάκια που σώθηκαν επείδη η μαμά είχε αποφάσισει να γεννήσει σε νοσοκομείο!! δεν ξέρω ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, αν μπορείς δηλαδή να γεννήσεις σπίτι σου.. σίγουρα συμφωνω ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να σου δίνουν αυτό το δικαίωμα!!
Katerina
09/24/2012 at 8:40 pmΕγώ πάντως αλλιώς το καταλαβαίνω όλο αυτό.
Δεν έχει να κάνει με την καισαρική και τον φυσιολογικό τοκετό αλλά με τον φυσικό τοκετό.
Κι εγώ γέννησα με "φυσιολογικό" τοκετό αλλά κάτι μέσα μου μού έλεγε ότι δεν ήταν "φυσιολογική" η πρόκληση τοκετού με τεχνητές ωδίνες, καθήλωση στο κρεβάτι και διασωλήνωση για 18 ώρες!
Έπειτα έμαθα….
Νομίζω ότι αυτή είναι και η προσέγγιση της marian, της ταινίας και του συνεδρίου δηλ. το νόμιμο δικαίωμά να αποφασίζει μια μάνα για το ΠΟΥ αλλά και με ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα γεννήσει.