Τί σινιάλα σας στέλνει ο εαυτός σας όταν χρειάζεται ξεκούραση;
Κάποια ασθένεια; Γκρίνια; Νεύρα; Do you go crazy?
Το πιο ξεκάθαρο σήμα που λαμβάνω εγώ είναι η τάση να σκαλίζω προορισμούς διακοπών.
Μπορεί να έχω έναν τόνο δουλειάς στον υπολογιστή και μία τυχαία φωτογραφία σε κάποιο site να γίνει ξαφνικά αφορμή να διρευνήσω εξονυχιστικά το συγκριτικό κόστος τριών ημερών στην Ύδρα με τρεις ημέρες στις Σπέτσες και όλες τις δραστηριότητες που θα ευχαριστούσαν εμάς και τα παιδιά σε κάθε επιλογή.
Μπορεί να έχει περάσει μία ολόκληρη ώρα προτού διαπιστώσω ότι ουπς! πάλι ξεχάστηκα, αλλά και μόνο αυτή η αναζήτηση με έχει ανανεώσει.
Αυτές τις μέρες δε σας κρύβω ότι μου συμβαίνει πάλι να ψάχνω λίγες μέρες απόδρασης για το Πάσχα, ξεκάθαρη ένδειξη ότι πλησιάζω στο battery low 🙂
Μιας και συχνά πυκνά με ρωτάνε -λόγω πολυτεκνίας- πώς τα καταφέρνουμε με τις διακοπές και ποιοί προορισμοί είναι καλύτεροι για παιδιά, σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τα 4 βασικά σημεία της προετοιμασίας μας.
1. Διαλέγουμε προορισμό, με βάση τις εξής αρχές:
Κάθε προορισμός είναι kids friendly, αρκεί να ξέρω από πριν πού θα ξεκουραστούν ή/και θα χαρούν τα παιδιά.
Ακόμη και το πιο ασφυκτικό περιβάλλον, όπως μία έκθεση τέχνης όπου δεν θα μπορούν να μιλήσουν καν μεγαλόφωνα (και ναι, το έχουμε κάνει πριν ακόμη κλείσουν τα 2 έτη) θα πάει μια χαρά αν τα έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα και αν ταυτόχρονα έχουμε φροντίσει για το πού θα εκτονώσουν μετά την περίσσια ενέργειάς τους.
Τα πάντα εξαρτώνται από το πόση ενέργεια είμαστε εμείς διατεθειμένοι να βάλουμε.
Αν δεν έχουμε δυνάμεις για να κρατάμε στενά τα όρια, μπορεί να επιλέξουμε κάτι πολύ χαλαρό σαν την
Αγία Άννα ή το κτήμα
Αμφίκαια, ή αν θέλουμε να βάλουμε παραπάνω ενέργεια, μπορεί να διαλέξουμε πιο δύσκολα μονοπάτια, όπως οι χειμωνιάτικες διακοπές στην Θεσσαλονίκη με 2 παιδιά κάτω των 2 (τις οποίες δυστυχώς δεν έχω καταγεγραμμένες εδώ στο blog) ή
η πεζοπορία στη φύση και με τα 4.
2. Διαλέγουμε διαμονή, με τις εξής προυποθέσεις:
Να είναι καθαρά, να είναι καθαρά, να είναι καθαρά, ακόμη και αν το πληρώσουμε λίγο παραπάνω. Δε θεωρώ τον εαυτό μου μυγιάγγιχτο και έχω μείνει κατά καιρούς σε πολύ αμφιβόλου καθαριότητος μέρη. Όμως! κανείς δεν θέλει να κυνηγά 4 παιδιά για να μην ακουμπήσουν τίποτε μέσα στο δωμάτιο από αηδία. Δεν ξεκουράζεται κανείς έτσι.
Να υπάρχει οπωσδήποτε ψυγείο και αν γίνεται ένα βασικό κουζινάκι. Θα εξηγηθώ εκτενέστερα σε επόμενη ενότητα.
Παρενθετικά βέβαια να πω ότι τις καλύτερες διακοπές, τις έχουμε κάνει σε σπίτια φίλων, σε εξοχικά που μας τα παραχωρούν για λίγες μέρες και αυτή είναι η πιο εγγυημένη επιλογή, όπως
εδώ στο Πήλιο. Νομίζω ότι είναι ο λόγος που sites σαν το
airbnb.com είναι τόσο δημοφιλή. Συνήθως οι φίλοι μας έχουν τα ίδια στανταρτς με εμάς και ξέρουμε από πριν τί μας περιμένει. Πέρα από την μία και μοναδική αρχική δυσκολία του να καθαρίσεις ένα σπίτι που ήταν κλειστό για μέρες, υπάρχει πάντα η ζεστασιά από την αίσθηση της παρουσίας τους σε όλο το χώρο, μπορούμε να μείνουμε όσες μέρες θέλουμε, ή να φύγουμε χωρίς περιορισμό και ένα ολόκληρο σπίτι είναι πολύ πιο βολικό για οικογένεια από ότι το ξενοδοχείο.
Τέλος έχουμε πάντα το νου μας να αφήσουμε στο σπίτι κάποιο δωράκι για τους φίλους μας, μαζί με τα πάντα καθαρά και περιποιημένα για όποτε επιστρέψουν, ώστε η διαμονή μας να είναι και για εκείνους δώρο.
3. Πακετάρισμα, με βάση τις αρχές του ζεν μινιμαλισμού.
Κάθε παιδί διαλέγει τα ρούχα του, μια αλλαξιά για κάθε μέρα.
Κάθε παιδί δικαιούται μία προσωπική τσάντα (μικρή) και μόνο όσα παιχνίδια χωρέσουν σε αυτή, μαζί με το νερό και ένα μικρό σνακ.
Κάθε παιδί έχει μαζί του ένα μικρό μαξιλαράκι και ένα μικρό σεντόνι. Έχουμε προμηθευτεί κάτι πολύ μικρά μαξιλαράκια από την ΙΚΕΑ (κάτι σαν 2 ευρώ κόστος) τα οποία είναι σωτήρια μέσα στο αυτοκίνητο για υπνάκους on the go, αλλά και στο ξενοδοχείο. Συνήθως η αλλαγή περιβάλλοντος δυσκολεύει τα παιδιά και το βράδυ δεν είναι εύκολο να τα πάρει ο ύπνος, αλλά αυτά τα μαξιλαράκια και το σεντόνι που μυρίζουν σπίτι, will do the work.
Δεν παίρνουμε ποτέ μαζί, σεσουάρ, μπλέντερ, σίδερο ή άλλες μικροσυσκευές που πιάνουν έξτρα χώρο. Τελευταία έχουμε εφαρμόσει και πιο extreme μέτρα πακεταρίσματος, όπως το να μην πάρουμε καρότσι μαζί ή να πάρουμε μόνο 2-3 αλλαξιές για κάθε παιδί και να βρούμε πλυντήριο στο προορισμό μας, αλλά φυσικά αυτό δεν είναι πρακτικό για όλους και “don’t try it alone” αν δεν είστε πρόθυμοι να ασχοληθείτε με λίγη λάτζα στις διακοπές.
4. Φροντίζουμε το φαγητό, με ευλάβεια!
Κάποτε μου είπαν ότι τα παιδιά είναι χαρούμενα αν έχουν πολύ παιχνίδι και καλό φαγητό. So true! Γι’αυτό στο αυτοκίνητό μας
υπάρχει πάντα ψυγειάκι γεμάτο με αυτό που λέμε clean food. Είναι κάτι που προετοιμάζω μέρες πριν μαζί με όλα τα υπόλοιπα που πακετάρουμε. Σάντουιτς, ή αραβικές πίτες με υγιεινά υλικά, ίσως και πιο περιποιημένα από άλλες φορές για να έχω δέλεαρ/αντίβαρο στις σαχλαμάρες που θα δουν έξω στα μαγαζιά. Πολλά φρούτα και τα αγαπημένα τους λαχανικά ντοματίνια, δακτυλάκια καρότου, αγγουριού κτλ που τα κρατούν καλά ενυδατωμένα. Κάποιες φορές υπάρχει ακόμη και γεύμα κανονικό μέσα σε αυτό το ψυγειάκι, με πλαστικά πιάτα, κουταλοπιρούνια, τραπεζομάντηλο του πικ νικ και όλα τα κομφόρ. Κάνουμε
πάντα στάση για πικ νικ στη διαδρομή. Είναι κάτι που κάνει το ταξίδι πιο ξεκούραστο και φτάνουμε στον προορισμό γεμάτοι ενέργεια. Έχουμε δοκιμάσει σχεδόν όλους τους τρόπους να στήσει κάποιος πικ νικ και καταλήξαμε ότι αν δεν υπάρχουν προδιαγραφές με τραπέζια και πάγκους, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι αυτός:
Περιλαμβάνει το λιγότερο λέρωμα για τα παιδιά και μπορείς πάντα να βρεις ένα σημείο με ωραία θέα. Το καλύτερό που μας έτυχε ποτέ ήταν στην Άνδρο, όταν είχαμε γυρισμένο το αυτοκίνητο στη θάλασσα και ξαφνικά κατέβηκαν πάπιες κοντά μας. Ήταν σαν να είχαμε τηλεόραση μαζί με το φαγητό, μα στο πιο υγιεινό του.
Όταν φτάσουμε στον προορισμό, η επόμενη στάνταρτ στάση είναι πάντα το σούπερ μάρκετ.
Γάλα, γιαούρτι, μερέντα, φρούτα, ψωμί, τυρί είναι οι κλασικές προμήθειες που έχουμε πάντα στο ψυγειάκι του ξενοδοχείου που σας προανέφερα. Αν υπάρχει και κουζινάκι, θα έχουμε σίγουρα αυγουλάκια, το αγαπημένο μίνι γεύμα όλων μας. Η εκδοχή των ποσέ πάνω σε μια φέτα ψωμιού με ντομάτα, παρότι προτείνεται για πρωινό κάνει για εμάς την τέλεια εκδοχή για βραδινό διακοπών.
και τέλος…
5. Εκτίμηση χρόνου ταξιδιού
That’s a tricky one. Κάτι που μου πήρε καιρό να αποδεχτώ, είναι ότι οι χρόνοι όταν ταξιδεύεις με παιδιά είναι πολύ αλλιώς. Μην πιστέψετε ούτε για ένα λεπτό ότι η διαδρομή θα διαρκέσει για εσάς όσο και στους υπόλοιπους “κοινούς θνητούς”, εκτός και αν ταξιδέψετε σε ώρες που τα παιδιά κοιμούνται. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπολογίστε ότι η διαδρομή θα πάρει περίπου 50% περισσότερο χρόνο. Αν πχ. η απόσταση Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι 5 ώρες, υπολογίστε ότι θα κάνετε τουλάχιστον 8. Προετοιμαστείτε από πριν έχοντας βρει ενδιαφέροντα σημεία στη διαδρομή για στάσεις. Ακόμη καλύτερα για μεγαλύτερες διαδρομές είναι η διανυκτέρευση στα μισά.
…τέλος, πάρτε μαζί ηχητικά παραμύθια σε cd, usb, κασέτες, ή όποια μορφή τα βρείτε. Είναι σωτήρια!
Ελπίζω να σας ετοίμασα κατάλληλα για τις πασχαλινές διακοπές.
Τώρα το μόνο που μένει:
otan stelnei ena paidi
04/03/2015 at 8:12 amετοιμασίες το ίδιο!! Ασε που κάθε φορά που τελειώνουν καταλήγουμε ότι θα θέλαμε
μεγαλύτερο αμάξι…ίσως ένα αυτοκινούμενο..με κουζινούλα..κρεβατάκια…χαχα
Αν και πάντα περνάμε όμορφα στην διαδρομή …κάνοντας πολλεεες στάσεις..γιατί όλο και κάποιος θα θέλει τουαλέτα
ή άλλαγμα..η απλά να ''ξεσκάσει'' τελικά φτάνουμε στον προορισμό…
Και πολλές φορές το ταξίδι είναι το καλύτερο μέρος του!!
Τα ''family friendly'' μέρη και ξενοδοχεία ειδικά, ομολογώ πως είναι δύσκολη υπόθεση!!
Επίσης αν και πάντα έχουμε μαζί μας σπιτικό κολατσιό για το δρόμο…ομολογώ πως πικ-νικ
σε ταξίδι δεν έχουμε κάνει ποτέ ..επίσημα…(να στρώσουμε κάπου κλπ..)
και έτσι όμως που το περιγράφεις..σίγουρα θα το επιχειρήσω!!
Καλές πασχαλινές διακοπές..όπου και να πάτε!!!
Καλή Ανάσταση!!!
και θα αναμένω ανάρτηση..από την εξόρμηση σας..
με τις φανταστικές σου φωτογραφίες!!
φιλιά σε όλα τα αγγελούδια σου!
otan stelnei ena paidi
04/03/2015 at 8:13 amουπς..χάθηκε η αρχή του μηνύματος..
Έγραφα πως τα ταξίδια με (πολλά) παιδιά είναι πάντα μια περιπέτεια..
και οι ετοιμασίες το ίδιο!!
Ελένη Καραγιαννίδου
04/03/2015 at 8:53 amΟκ σε θαυμάζω!! Και όλες τις πολύτεκνες μαμάδες που καταφέρνουν και κάνουν και ταξιδάκια!
Εγώ με δύο χειμερινές διακοπές δεν έχω τολμήσει να πάω ακόμη!
Ξέρεις με τι ενθουσιάστηκα? Με το πικ-νικ στο αυτοκίνητο. Καταπληκτική ιδέα!!
Φιλιά πολλά και καλά ταξίδια <3
My Lovable Baby (by Daeira mommy)
04/03/2015 at 12:36 pmΟι συμβουλές σου, σωτήριες και για εμάς που έχουμε τα μισά παιδιά από εσένα 🙂
Πάντως, αυτό που βαριέμαι αφόρητα στα ταξίδια, είναι η προετοιμασία των σάκων. Βαριέμαια φόρητα. Άπαξ και φύγαμε όμως, ας κάνουμε και διπλάσιο χρόνο να φτάσουμε, ας κάνουμε και στάσεις, δε με νοιάζει καθόλου.
Εύχομαι να καταφέρετε το Πάσχα να αποδράσετε οικογενειακώς 🙂 Φιλάκια
mylittlecosyworld
04/03/2015 at 1:26 pmΟκ το επιασα το νόημα! Οργάνωση, προνοητικότητα και υπομονή! Βασικές αρετές των γονιών λοιπον! Κάλο ταξίδι και να περάσετε όμορφα!
Παρασκευή απόγευμα (Χρόνη)
04/03/2015 at 6:06 pmΠολύ χρήσιμες συμβουλές! Σ' ευχαριστούμε!!! Εύχομαι σύντομα να ξαναγεμίσουν οι μπαταρίες σου… με ή χωρίς ταξιδάκι 🙂 Καλό Πάσχα να έχετε!
Ελπίδα - two boys and hope
04/03/2015 at 7:08 pmπολυ ωραιες συμβουλες Μαριαννα μου!! Αυτο με τα αραμυθια σε cd το κανω κι εγω.. Σωτηριο!! Επίσης οταν προγραμματιζουμε ταξιδι.. Ποτε δεν βιαζομαι στη διαδρομη.. Ηρεμω και απολαμβανω … Αλλωστε η διαδρομη ειναι εξισου καλη με τον προορισμο..
Marian
04/04/2015 at 7:48 amΑυτό με το αυτοκινούμενο το έχω σκεφτεί και εγώ πολλές πολλές φορές. Είναι πολύ πρακτικό για την κατηγορία μας. Καλες διακοπές & καλή Ανάσταση!
Marian
04/04/2015 at 7:51 amΕίναι θέμα επιβίωσης τα ταξίδια 🙂
Χωρίς αυτά αρχίζουμε και στραγγίζουμε από δυνάμεις σιγά σιγά. Καλά μας ταξίδια!!!
Marian
04/04/2015 at 7:51 amΧαχαχα, ναι, το παν είναι να φύγουμε! Καλές διακοπές!!!
Marian
04/04/2015 at 7:53 amΝαι, ναι πολλή εξάσκηση στην αρετή όταν έχεις παιδιά. Καλά ταξίδια!
Marian
04/04/2015 at 7:54 amΕυχαριστώ πολύ Παρασκευή! Καλό Πάσχα & καλή μας Ανάσταση!
Marian
04/04/2015 at 7:55 amΠόσο τυχερή να μην βιάζεσαι! Εγώ συνήθως δεν κρατιέμαι και καταλαβαίνεις τις παρενέργειες… 🙂 Καλές διακοπές Ελπίδα!
kathycallie
04/05/2015 at 6:23 amΌλα ωραία αλλά που να βρεις πάντα μέρη για πικ νικ; Άσε που αυτό που προτείνεις στην φώτο είναι υπέροχο αλλά χωρίς βαλίτσες! Γιατί στην περίπτωσή μας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου (που πίστεψέ με είναι μεγάλο) είναι πάντα γεμάτο με τα πράγματά μας! χιχι! Για τα του φαγητού που περιγράφεις…συμφωνώ απόλυτα!
kathy by anthomeli
momyof6
04/07/2015 at 8:14 pmπανέμορφη ανάρτηση, με έκανε να νοσταλγήσω τις εκδρομές μας!
άντε, θα ρθει το μπεμπάκι μας και θα μπορώ και πάλι να ταξιδέψω! 🙂
καλή Ανάσταση, Μαριάννα μου!
την αγάπη μου
Αλεξία
Marian
04/08/2015 at 8:48 amΜέρη για πικ νικ βρίσκουμε πάντα, αλλά με την προϋπόθεση ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε μια μικρή ή λίγο μεγαλύτερη παράκαμψη από το δρόμο μας. σε αυτό βοηθά πάντα η προετοιμασία από πριν. Έπειτα, αυτό με τις βαλίτσες είναι πράγματι πρόβλημα αν το πορτ μπαγκαζ είναι σαν πίστα του τέτρις :Ρ
Αν όμως έχει περιθώριο, δεν είναι δύσκολο για τους άντρες της παρέας να βάλουν τις βαλίτσες για λίγο στο πίσω κάθισμα.
Marian
04/08/2015 at 8:50 amΔιακοπές με μπεμπάκι, ε; Αυτό κι αν είναι project για οργάνωση! Άντε με το καλό να έρθει και να αρχίσετε πάλι εκδρομές! Καλή Ανάσταση!
Eleftheria Bogioglou
04/16/2015 at 8:27 pmΘα μου χρειαστούν οι συμβουλές σου σχετικά σύντομα, αν και έχω μόνο δύο παιδιά τα βασικά σημεία της προετοιμασίας είναι σίγουρα ίδια για όλες μας!
Δάφνη Μπ
07/22/2016 at 6:38 amΤο κάνεις να φαίνεται τόσο εύκολο! Αυτές οι φωτογραφίες σου με ξετρελαίνουν κάθε φορά… καλημέρα!
Marian DV
07/22/2016 at 9:36 amΚαλημέρα!!! Καλά ταξίδια!!!