Building Political Conscience
Πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να βρεθούμε σε άλλη μια από τις υπέροχες και πολύ ιδιαίτερες εκδηλώσεις των εκπαιδευτηρίων Πλάτωνα.
Αυτή τη φορά το θέμα μας ξάφνιασε.
Τα παιδιά θα συμμετείχαν σε μια προσομοίωση Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, με βασικό θέμα των συζητήσεων, το θέμα των προσφύγων, το πιο καίριο και πονεμένο ζήτημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας.
Στη λίστα που φτιάχνουμε φέτος με τα εφόδια που οφείλει να παρέχει το σχολείο στους μαθητές, προστέθηκε αμέσως ένα ακόμη:
Πολιτική Συνείδηση.
Το σχολείο λοιπόν χρειάζεται να διδάσκει στα παιδιά όχι μόνο ότι οφείλουν να συμμετέχουν στα κοινά, αλλά ακόμη και το πώς μπορούν να αποκτήσουν πολιτική συνείδηση.
Η εποχή απαιτεί ενεργούς, συνειδητούς πολίτες, η χώρα μας διψά για φρέσκες ιδέες και αέρα ανανέωσης στην πολιτική σκηνή αλλά και η ιστορία το διδάσκει.
Στην αρχαιότητα οι πολίτες που δεν ασχολούνταν με τα κοινά και ιδιώτευαν -οι idiots δηλαδή αγγλιστί- θεωρούνταν όνειδος για την πόλη.
Πώς τα κατάφεραν λοιπόν στα εκπαιδευτήρια Πλάτωνα;
Οργανώνοντας ένα από τα πιο επιτυχημένα MUN (Model United Nations).
Τοποθετώντας δηλαδή για ένα τριήμερο τα παιδιά στη θέση εκείνων που διαχειρίζονται μεγάλα, παγκόσμια προβλήματα και καλούνται να παίρνουν αποφάσεις προς την επίλυσή τους.
Τα παιδιά ετοιμάζονται μήνες πριν για το γεγονός. Καλούνται να στήσουν επιτροπές για ποικίλα θέματα (ανθρωπιστικά, ασφαλείας, νομικά, περιβαντολλογικά, κ.α) και να εκπροσωπήσουν διαφορετικές χώρες.
Η συμμετοχή των μαθητών είναι προαιρετική και όσοι αποφασίζουν τελικά να πάρουν μέρος ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους μια γερή δόση μελέτης. Πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία και τις διπλωματικές θέσεις των χωρών που εκπροσωπούν, με τα συγκεκριμένα θέματα που εξετάζει η επιτροπή τους, με την τρέχουσα επικαιρότητα στα θέματα αυτά, αλλά και με τη δομή και τους κανόνες λειτουργίας των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορούν να κάνουν προτάσεις και να έχουν θέση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ακούγεται ίσως too much για τους μαθητές, σωστά;
Κι όμως δεν είναι.
Απόδειξη ότι τελικά 700 μαθητές από 11 διαφορετικές χώρες βρέθηκαν τις μέρες αυτές στο σχολείο για να συμμετέχουν στην προσομοίωση.
Συναντήθηκαν, συζήτησαν και κατέληξαν σε προτάσεις και συμπεράσματα που ανακοινώθηκαν μία μόνο μέρα πριν τη συνάντηση κορυφής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που είχε ως κεντρικό θέμα το ζήτημα των προσφύγων.
Το επόμενο κομμάτι που μας εξέπληξε και προκάλεσε το θαυμασμό μας ήταν όταν στην υποδοχή μας ανακοινώθηκε ότι αυτή τη φορά συνεντεύξεις και ξεναγήσεις θα γίνουν από τα ίδια τα παιδιά, καθώς εκείνα αναλαμβάνουν όλη τη διοργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία του event.
Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα παιδιά που συμμετέχουν στις επιτροπές, υπάρχουν και άλλες ομάδες παιδιών που φροντίζουν την διοργάνωση και το τρέξιμο όλης της εκδήλωσης, με ομάδες ασφαλείας, υπεύθυνους για τη ροή του προγράμματος και άλλες πολλές θέσεις.
Μας άφησαν λοιπόν στην φροντίδα της Ζωής που ήταν Υπεύθυνη του Approval Panel και της Νίκης που ήταν υπεύθυνη προσωπικού.
Ξενάγηση γεμάτη φρεσκάδα |
Εκείνες μας εξήγησαν τα πάντα και μας εφοδίασαν με το εγχειρίδιο του συνεδρίου.
Οδηγός για αρχάριους όπως εμείς. |
Κάτω από τη δική τους επίβλεψη μπορέσαμε να μπούμε στις αίθουσες όπου διεξάγονταν οι συζητήσεις και οι ψηφοφορίες των επιτροπών.
Άγρυπνη φρουρός της τάξης στην διοργάνωση |
Η προσήλωση των παιδιών ήταν υποδειγματική |
Εκπροσώπιση όλων των χωρών όπως αρμόζει |
Στο περιθώριο των συνομιλιών μπορεί να υπήρξε και λίγο doodling… |
Νηφάλια και προσηλωμένη η συμμετοχή της Unesco |
Οι τοποθετήσεις των παιδιών γίνονταν με αξιοθαύμαστη ωριμότητα |
Η επιτροπή ανακοινώνει το θέμα της ψηφοφορίας |
Ζηλευτή η ομορφιά των συνέδρων |
Μια ματιά από τη γαλαρία |
Ανακοινώσεις, ανακοινώσεις… |
…και φυσικά ψηφοφορία |
Σε μία αίθουσα μάλιστα έτυχε να βρούμε το συμβούλιο ασφαλείας σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς είχε μόλις ειδοποιηθεί για μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή με την είδηση της δολοφονίας Σύριου ηγέτη, και τις δυνητικές συνέπειες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα μέσα στα πλαίσια της όσο δυνατόν ακριβέστερης εξομοίωσης με τις πραγματικές συνθήκες.
Κρίσιμες ώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης |
Επικρατεί παντού αναστάτωση στην αίθουσα, με έντονες συνομιλίες |
Φυσικά παρόλη τη βαρύτητα της είδησης και την αρχική αναστάτωση, τα παιδιά έφερας εις πέρας τη δύσκολη αποστολή τους…
…όχι για πολύ όμως. Οι δυσκολίες είναι παιχνιδάκι για αυτό το συμβούλιο ασφαλείας |
…κάτι που γιορτάστηκε με χαμόγελα και θερμούς εναγκαλισμούς μεταξύ των συνέδρων…
Η βασική γραμμή των συνομιλιών παρέμεινε το make love, not war |
Μόνο χαμόγελα για το μέλλον |
Τα χαμόγελα των παιδιών μαρτυρούν την επιτυχία της εκδήλωσης.
Μπράβο στα παιδιά!
Disclaimer: Άρθρα-προτάσεις σαν αυτό, υποστηρίζονται από συνεργασία με εταιρείες των οποίων προϊόντα ή υπηρεσίες χρησιμοποιώ, αγαπώ και προτείνω έτσι και αλλιώς.
Με τον τρόπο αυτό επισφραγίζεται η εμπιστοσύνη μου στις εταιρείες αυτές, αλλά και υποστηρίζεται ευγενικά η καλή πορεία αυτού του blog.
Mary Liodou
03/19/2016 at 8:18 amΜεγαλώνοντας παιδιά με πολιτική συνείδηση… πόσο λείπει από την σημερινή μας κοινωνία! Εξαιρετική η παρουσίασή σου.
kathycallie
03/21/2016 at 7:29 amΠέρα από το περιεχόμενο, χαμογέλαστα διάπλατα με τις τελευταίες φωτογραφίες. Τα παιδιά είναι όμορφο όταν είναι παιδιά!
asimina pappou
03/23/2016 at 9:27 amπολυ ωραια δουλεια
Marian DV
03/23/2016 at 6:52 pmΔεν θα μπορούσες να το περιγράψεις καλύτερα!
Marian DV
03/23/2016 at 6:53 pm<3
Marian DV
03/23/2016 at 6:56 pmΌταν λείπουν τόσο καίρια συστατικά από την παιδεία των νέων ανθρώπων δεν μπορεί παρά να αναρωτηθείς κατά πόσο είναι τελικά τυχαία όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας. Εγώ τουλάχιστον είμαι σίγουρη ότι δεν είναι. Μένει να αφυπνιστούμε και να ζητήσουμε όσα μας ανήκουν, ή τουλάχιστον ανήκουν στα παιδιά μας.