cook/bake

Δυο Βιβλια Για Γρηγορα Και Υγιεινα Γευματα

Ψέμματα δεν θα πω: απεχθάνομαι την μαγειρική.

Η αίσθηση ζυμαριών, ωμών φαγητών ή λαδιού στα χέρια μου, οι έντονες μυρωδιές, ο ατμός από την κατσαρόλα που κολλάει απάνω στα ρούχα και σε συντροφεύει όλη μέρα, απλά δεν μου ταιριάζουν. Η δήλωση ίσως ακούγεται αστεία από κάποια που έχει κάθε μέρα να ταΐσει ένα μικρό ασκέρι, χωρίς καμία συνδρομή κιόλας από γιαγιάδες και λοιπούς χρήσιμους συγγενείς. Έτσι όμως που τα έφερε η ζωή και ξεμειναμε από μαγείρισσα και τραπεζιέρα, αχ τί δύσκολοι καιροί για πριγκίπισσες, προσαρμόστηκα κι εγώ και έχω γίνει καλύτερη φίλη με τη χύτρα ταχύτητος και τα φαγητά που ετοιμάζονται στο δεκάλεπτο. Η προβληματική με αυτή τη λύση όμως όπως φαντάζεστε ήδη, είναι ότι η λίστα των συνταγών που μπορεί κανείς να ετοιμάζει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρή. Για πολύ καιρό λοιπόν κάνουμε loop στις κλασικές κι αγαπημένες συνταγές μας, μέχρι που αυτά τα δυο βιβλίο ήρθαν να ταράξουν τα νερά στο βαρετό διατροφικό τοπίο μας.

Βιβλίο νο.1

Όταν βρήκα στις εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο “15λεπτα γεύματα” του αγαπημένου Jamie Oliver ήξερα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι θα μας ήταν πολύ χρήσιμο. Αφενός το βιβλίο ξοδεύει κάμποσες εισαγωγικές σελίδες στο πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η κουζίνα και η τροφοθήκη προκειμένου όντως να είναι έτοιμα σε 15′ τα γεύματα, αλλά και πώς σερβίρουμε για μεγαλύτερη ταχύτητα. Η νέα προσθήκη στην καθημερινότητά μας όμως και η πιο σημαντική ήταν οι νέες γεύσεις. Οι συνταγές που προτείνει ο Jamie ξεφεύγουν από τις κλασικές ελληνικές γεύσεις και δανείζονται στοιχεία από πιο εξωτικές κουζίνες. Δοκιμάσαμε λοιπόν και λατρέψαμε το ρύζι με γάλα καρύδας και τη σως cranberry. Μάθαμε να φτιάχνουμε γρήγορα φαλάφελ και αγοράσαμε για πρώτη μας φορά γκαράμ μασάλα, ένα μπαχαρικό εξ Ινδίας που ταιριάζει τέλεια στο κόκκινο κρέας. Οι συνταγές άρεσαν πολύ στα παιδιά (άρα το βιβλίο μένει) και ενθουσιάστηκαν με το τμήμα του που έχει συνταγές για smoothies και πρωινό καθώς μπορούν να τις ετοιμάζουν μόνα τους ακολουθώντας τις οδηγίες. Μπορώ να πω ότι σε αυτό το βιβλίο χρωστάω το ότι δέχτηκαν να δοκιμάσουν και τελικά αγάπησαν τα καταπράσινα από σπανάκι smoothies που μέχρι τώρα απέφευγαν. Σημαντική λεπτομέρεια για την πιτσιρικαρία υπήρξε το ότι στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα δίφυλλο ψηφιδωτό με φωτογραφίες από το Instagram του Jamie που εικονίζουν οικογενειακές τους στιγμές. Μάλλον η σκέψη ότι αυτός ο σεφ προτείνει συνταγές που εγκρίνουν τα ίδια του τα παιδάκια μέτρησε πολύ εδώ σε εμάς.

Βιβλίο νο.2

Το επόμενο βιβλίο και πάλι από τις εκδόσεις Διόπτρα που τράβηξε την προσοχή μου είναι λιγάκι πιο ιδιαίτερο. Πρόκειται για το “Η Δίαιτα του Ιπποκράτη”, ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ωμοφαγία με τις προληπτικές και θεραπευτικές της ιδιότητες. Πριν τρέξετε να καλέσετε την πρόνοια για τα καημένα τα παιδάκια μου όμως, σας προσκαλώ να διαβάστε λίγο ακόμη. Ο σκοπός εδώ δεν ήταν να σταματήσουμε το μαγείρεμα τελείως. Σκοπός ήταν να ενημερωθούμε όσο γίνεται καλύτερα για το πως η καθημερινή διατροφή μας μπορεί να γίνει πιο υγιεινή. Θέματα όπως η λειτουργία των ενζύμων στον οργανισμό (για οποία είχα πλήρη άγνοια) και ο ρόλος των διατροφικών συστατικών αναλύονται διεξοδικά και το βιβλίο προσωπικά με βοήθησε να βάλω σε τάξη το χάος περί διατροφής. Η μέθοδος που προτείνει, παρότι με έπεισε ότι πράγματι ευσταθεί και έχει τα εκπληκτικά αποτελέσματα που ευαγγελίζεται, μου φάνηκε αρκετά δύσκολη στην πράξη. Συστήνει πρακτικές όπως την συστηματική καλλιέργεια σιταρόχορτου που έχει εξαιρετικά ευεργετική επίδραση στον οργανισμό και την καθημερινή αποχύμωση φρουτολαχανικών που με βρίσκουν πολύ απρόθυμη να ακολουθήσω σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Στα θετικά όμως είναι μια πολύ μεγάλη λίστα συνταγών για όλες τις ώρες της ημέρας στο τέλος του βιβλίου που με πολλή χαρά χρησιμοποιούμε.

Ελπίζω να σας έδωσα μερικές ιδέες για να ανανεώσετε και εσείς τις καθημερινές σας μαγειρικές επιλογές και θα χαρώ να διαβάσω στα σχόλια τη γνώμη σας ή άλλες προτάσεις που μπορεί να έχετε.

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Διόπτρα για την ευγενική προσφορά των παραπάνω βιβλίων που ξεχώρισα και επέλεξα προσωπικά ακριβώς διότι θεώρησα αξιόλογα. Όπως πάντα οι γνώμες που διαβάσατε παραμένουν καθαρά προσωπικές και δεν έχουν υποστεί λογοκρισία ή διόρθωση από τον ίδιο τον εκδοτικό οίκο, μια ελευθερία για την οποία ευχαριστώ θερμά και πάντα ζητώ στις συνεργαζόμενες αναρτήσεις.

Leave a Reply